Artrose en gewrichtsslijtage

Artrose en gewrichtsslijtage

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Wanneer gewrichten gebruikt worden, kan slijtage optreden. Een overmatig of verkeerd gebruik van een gewricht kan dit proces vervroegen en/of versnellen. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit waardoor soms ook het slijmvlies ontstoken kan raken en het bot aangetast kan worden. Het kraakbeen is niet pijnlijk want kraakbeen geeft geen zenuwen. Vaak zijn de verandering in en rondom het gewricht evenals de belasting op de pezen rondom het gewricht de oorzaak van de pijnklachten.  

Hoe ontstaat artrose? 

Bij artrose is het gewricht versleten door bijvoorbeeld een teveel of verkeerd gebruik van het gewricht. Standsafwijkingen en een afwijkend looppatroon kunnen een ongelijke verdeling van de gewrichten veroorzaken. Hierdoor is de druk en belasting op het kraakbeen ongelijk verdeeld en kan lokale overbelasting en slijtage optreden. Ook de sport, het werk en andere specifieke, terugkerende belasting op het gewricht veroorzaken een slijtage. Daarnaast kan artrose familiair voorkomen zoals bijvoorbeeld bij reuma.  

Welke klachten passen bij artrose? 

Artrose uit zich vaak door pijn in het gewricht. Belasten en opstarten na rust zijn pijnlijk. Bovendien kenmerkt artrose zich door een stijfheid in het gewricht. Soms zijn vervormingen van het gewricht zichtbaar of is er roodheid, zwelling en een glanzende huid aanwezig.  

Welke behandeling is effectief? 

Er zijn veel behandeling bij artrose en de voorkeur en het effect van behandelingen kunnen erg persoonlijk zijn. Van fysiotherapie tot medicatie en van hulpmiddelen tot het aanpassen van de dagelijkse activiteiten. De podotherapeut kan de belasting op het gewricht en de pezen optimaliseren door te ondersteunen met schoenadvies, een aanpassing in de schoenen of aangemeten zolen. Hierdoor kunnen vervormingen en pijnklachten tot rust komen en is bewegen minder pijnlijk en eenvoudiger. 

× Whatsapp