• M. Osgood Schlatter

Bij M. Osgood Schlatter is er sprake van een botgroei onder de knieschijf, op het scheenbeen. Vaak als gevolg van een stoornis in de botgroei en/of een verhoogde trekspanning van de bovenbeenspieren. De groei, sport en de stand van de knie tijdens bewegen hebben hierop invloed. De pijn bevindt zich lokaal onder de knieschijf ter hoogte van het scheenbeen, soms is er een verdikking zichtbaar. De podotherapeut onderzoekt het looppatroon en de (sportspecifieke) bewegingen van de knie en kan met behulp van (sport)zolen de trekspanning van de bovenbeenspier verminderen. Ook schoenadvies en eventuele aanpassingen in de (sport)schoenen kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten. 

  • Artrose 

Gonartrose, ook wel slijtage van het kniegewricht, geeft pijnklachten in en rondom de knie. Zowel tijdens het belasten, als pijn in rust zijn typerend. Slijtage is in principe een ‘normaal gebruiksspoor’, maar kan extra vroeg of heftig voorkomen wanneer de knie niet optimaal functioneert. Het looppatroon kan door de podotherapeut worden geoptimaliseerd door middel van aangemeten zolen en geschikte schoenen. Hierdoor neemt de belasting op de knie af en geeft een versleten knie minder klachten. 

  • Pes anserinus syndroom

De pes anserinus is de locatie waar drie pezen van bovenbeenspieren bijeenkomen en zicht hechten aan de knie. Hier bevindt zich ook een slijmbeurs. Wanneer pezen en/of slijmbeurs geïrriteerd raken, ontstaan klachten aan de binnenzijde van de knie. Dit kan voorkomen bij een disbalans van de spieren, zowel in lengte als in kracht, maar ook bij een afwijkende stand van de knie. Wanneer de knie naar binnen draait of zich in een X-stand bevindt, ontstaan meer trekkrachten op deze drie pezen. De podotherapeut kan in veel gevallen de stand en het functioneren van de knie sturen en ondersteunen met behulp van aangemeten zolen, schoenadvies of een schoenaanpassing.

  • Tractus iliotibilias frictiesyndroom

De pijn bevindt zich aan de buitenzijde van de knie en is het gevolg van frictie tussen de pees en het bot. Deze aandoening wordt ook wel ‘runners knee’ genoemd. Een afwijkende manier van lopen, spierdisbalans of een standsafwijking van de knie kunnen deze wrijving en klachten veroorzaken. De podotherapeut kan de klachten verminderen wanneer er sprake is van een afwijkende kniestand of afwijkend looppatroon. Denk hierbij aan schoenadvies, (sport)schoenaanpassing of (sport)zolen om het looppatroon te verbeteren en klachten te verminderen. 

Podotherapie Meierijstad podotherapeut Veghel Schijndel knieklachten
  • Patello-femoraal pijnsyndroom

Ook deze aandoening valt onder de term ‘runners knee’ maar kenmerkt zich door een pijn rondom de knieschijf. De knieschijf beweegt niet juist in de groeve en geeft pijnklachten tijdens belasten. Zowel het bot, als kapsels, banden en pezen kunnen geïrriteerd raken. Ook hier zijn een goed looppatroon en goede spierbalans essentieel om klachten te verminderen. De behandeling bij de podotherapeut zal bestaan uit schoenadvies, schoenaanpassingen en/of (sport)zolen.