Slippers en sandalen

Het wordt warmer buiten en de slippers en sandalen komen tevoorschijn. 

Een groot deel van het jaar dragen we vaak dichte schoenen en soms daarbij aangemeten (steun)zolen. In de zomer is dit soms moeilijk vol te houden; we lopen dan meer op slippers, sandalen of blote voeten. Voor de één is dit geen enkel probleem, waar de ander zijn/haar oude klachten of blessures terugkrijgt. 

Waarom komen klachten soms terug in de zomer?
Niet iedereen heeft dezelfde klachten of blessures. Bovendien komen langdurige of hardnekkige blessures over het algemeen sneller en makkelijker terug. En terwijl sommige klachten het gevolg waren van een incidenteel voorval, zijn anderen klachten ontstaan door een verkeerde voetstand of looppatroon. Dat laatste zal in veel gevallen onveranderd blijven en dus kunnen klachten makkelijker opnieuw ontstaan. Daarnaast speelt de tijd dat je klachtenvrij bent een rol. Afhankelijk hiervan zijn de spieren of andere weefsels wel of totaal niet toegekomen aan volledig herstel. 

In de zomer dragen we dan vaak minder stevige schoenen en de aangemeten zolen of steunzolen gaan moeilijk in zomerschoenen. De voet, het been, de knie en de rug worden hierdoor harder aan het werk gezet. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten opnieuw naar de voorgrond komen. 

Zomerschoenen, waar let ik op?
Het lijkt misschien onmogelijk om prettige zomerschoenen te vinden en de pasvorm en voorkeur zijn natuurlijk persoonlijk. Toch zijn er een aantal punten waarop je zou kunnen letten. 

  • Zorg ervoor dat de zool van de zomerschoen, slipper of sandaal niet volledig plat is. De hiel hoort hoger te staan van de voorvoet. 
  • Een goed passende sluiting, hielbandje en teenkoord zorgen ervoor dat de voet minder snel schuift. Dit is stabieler en geeft spieren meer rust tijdens het lopen. 
  • Er zijn sandalen met een uitneembaar voetbed. Super handig want dan kun je deze wisselen voor de aangemeten (steun)zool!
  • De maat van een sandaal is meestal in lengte iets korter dan een gewone schoen. Het kan dus zo zijn dat de steunzool aan de voorkant van de sandaal te lang is. We adviseren daarom om, in overleg met de podotherapeut, de voorzijde van de aangemeten zool of steunzool te laten inkorten. Soms worden hiervoor de oudere zolen gebruikt of worden er nieuwe zolen gemaakt welke passend in de sandaal zijn.
  • Wissel de zomerschoenen af met bijvoorbeeld stevige sneakers. Deze kun je dragen wanneer je langere tijd gaat lopen, staan of wandelen. Zo zorg je ervoor dat je tussendoor gemakkelijker en regelmatiger klachtenvrij op de zomerschoenen, slippers of sandalen kunt lopen. 

En wat kan de podotherapeut nog doen?
Er zijn in Nederland podotherapeuten, waaronder Podotherapie Meierijstad, die slippers en sandalen op maat maken. Dit heeft veel voordelen; het voetbed is gelijk aan de eigen steunzool, we kunnen breedte en lengte aanpassen en je kunt kiezen uit tientallen kleurencombinaties en modellen. Bovendien vallen de consulten en een groot deel van de slipper of sandaal in de aanvullende verzekering. 
De ideale oplossing in de zomer dus! Je leest er meer op over deze pagina. 

Geniet van de zon en geniet van de zomerschoenen. De wereld ligt aan je voeten!

Melinda de Mol, podotherapeut

× Whatsapp