• Hielspoor

Klassieke hielspoor wordt gekenmerkt door een botuitsteeksel aan de onderkant van de hiel. Dit kan het gevolg zijn van trekkrachten van de peesplaat onder de voet. Vaak spelen een afwijkende voetstand, niet geschikte schoenen of een verkeerd looppatroon hier een grote rol in.
De klachten uiten zich door een lokale pijn tijdens druk, lopen en belasten. 

De term hielspoor wordt ook gebruikt bij de een irritatie of ontsteking van de peesplaat onder de voet. De peesplaat kan pijnklachten geven en soms gecombineerd worden met de klassieke hielspoor. De oorzaken van de peesklacht zijn vergelijkbaar met die van klassieke hielspoor. De pijnklachten uiten zich door een uitstralende pijn; van onder de hiel tot soms in de gehele voetholte. Ook zijn opstartklachten typerend voor deze peesklacht. De podotherapeut kan de klachten behandelen door middel van schoenadvies, taping, oefeningen en aangemeten zolen.

Podotherapie Meierijstad Podotherapeut Veghel
  • Tarsaal tunnelsyndroom

De zenuw aan de binnenzijde van enkel is aangedaan en geeft pijnklachten richting de voet. Deze zenuw loopt samen met meerdere pezen en bloedvaten door een ‘tunnel’. Door bijvoorbeeld een zwelling of peesirritatie raakt de zenuw bekneld en geeft een uitstralende pijn. De voetstand, het looppatroon of eventuele beschadigingen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Het is dus essentieel dat de podotherapeut onderzoek doet naar de exacte oorzaak en deze met behulp van aangemeten (sport)zolen, schoenadvies of -aanpassing wegneemt waardoor de voet klachtenvrij zal zijn. 

  • Achillespeesklachten 

De achillespees is de pees die de kuitspier verbindt met de hiel. Om verschillende redenen kan deze pees onder teveel spanning en trekkrachten komen te staan en daardoor irriteren, ontsteken of zelfs scheuren. De pijn bevindt zich aan de achterzijde van de hiel en trekt soms door rondom de hiel en/of richting de kuitspier. De achillespees kan ook opzwellen en warm worden. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten kan de podotherapeut behandelen met behulp van aangemeten (sport)zolen, schoenadvies, schoenaanpassing, taping en oefeningen. Er zijn genoeg mogelijkheden om weer pijnvrij te kunnen bewegen!

  • Hallux valgus

Hallux valgus beschrijft een scheefstand van de grote teen. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan een verdikking van het gewricht veroorzaken. Naast pijnklachten in het gewricht tijdens het afwikkelen van de voet, kan ook de verdikking pijnklachten geven. De podotherapeut kan, afhankelijk van de oorzaak van de klachten, helpen met schoenadvies, aanpassingen in de schoenen, ondersteunen met behulp van aangemeten zolen of bijvoorbeeld een teenorthese.

  • Morbus Sever

Bij deze klacht is de groeischijf van het hielbeen ontstoken, vaak als gevolg van overbelasting. Kinderen klagen dan over een zeurende pijn in de hielen, met name tijdens en na intensief belasten. Na de groei verdwijnen deze klachten vaak vanzelf. Met behulp van aangemeten (sport)zolen, schoenadvies en oefeningen kan de podotherapeut ervoor zorgen dat de klachten verminderen, ook tijdens sporten!

  • Artrose

Wanneer gewrichten gebruikt worden, kan slijtage optreden. Een overmatig of verkeerd gebruik van een gewricht kan dit proces vervroegen en/of versnellen. Een versleten gewricht kan verschillende klachten met zich meebrengen; van pijn tijdens belasten tot pijn na belasten, maar ook zwelling en vervormingen. Met behulp van bijvoorbeeld een teenorthese, aangemeten zolen of schoenadvies kunnen vervormingen en pijnklachten tot rust komen. 

  • Mortonse neuralgie

Bij mortonse neuralgie is een zenuw tussen de middenvoetsbeentjes klem geraakt en soms verdikt. Dit geeft een scherpe lokale pijn tussen de middenvoetsbeentjes of bij de voorvoet. Ook zijn tintelingen en uitstralende pijn richting de tenen typerend voor deze aandoening. Met behulp van zolen, schoenadvies of een teenorthese krijgt de zenuw weer genoeg ruimte om klachtenvrij te functioneren. 

  • Drukplekken en likdoorns

Een drukplek kan zorgen voor de ontwikkeling van eelt. Dit eelt kan verharden of zich verder ontwikkelen tot een likdoorn. Vaak ontstaat een brandende of juist hele scherpe, lokale pijn. Drukplekken ontstaan als gevolg van niet geschikte schoenen, een scheefstand van de voeten of bijvoorbeeld de tenen. De podotherapeut kan de klachten verminderen door middel van teenortheses, aangemeten zolen, schoenadvies en het verwijderen van eelt en likdoorns. 

Podotherapie Meierijstad podotherapeut Veghel drukplek likdoorn
  • Ingegroeide teennagel(s)

Wanneer de nagel een bolle vorm heeft en teveel druk van buitenaf krijgt, kan de nagel in de huid groeien. Dit kan erg pijnlijk worden en soms ontstaan hierbij wondjes en ontstekingen. De podotherapeut zal de huid schoonmaken en afhankelijk van de vorm van de nagel deze verder behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beugel op de nagel om de bolle vorm te veranderen. 
Tips: zorg voor genoeg ruimte in de schoenen en maak geen gebruik van veelvuldig voetenbaden.