Achillespeesklachten

Achillespeesklachten

De achillespees is de pees die de kuitspier verbindt met de hiel. Zo brengt de pees de krachten van de kuitspier over op de voet en is de voet in staat op te bewegen en lopen. Pezen hebben een minder goede doorbloeding dan bijvoorbeeld spieren waardoor herstel moeizaam kan verlopen. Kleine beschadigingen van de pees door (over)belasting kunnen ervoor zorgen dat de pees pijnlijk en stijf gaat aanvoelen. Vaak is dat het begin van een blessure van de achillespees.  

Hoe ontstaan achillespeesklachten? 

Om verschillende redenen kan de achillespees onder (teveel) spanning en trekkrachten komen te staan. Daardoor kan de achillespees gaan irriteren, ontsteken of zelfs scheuren.  
Met name overbelasting door werken of sporten spelen een grote rol in het ontstaan van achillespeesklachten. Daarnaast zijn de voetstand, het looppatroon en de schoenen een belangrijke factor is het vergroten van deze spanning en trekkrachten.  

Welke klachten passen bij achillespeesklachten? 

De pijn bevindt zich aan de achterzijde van de hiel en trekt soms door rondom de hiel en/of richting de kuitspier. De achillespees kan ook opzwellen en warm worden. 
Vaak is belasten van het been pijnlijk en is er stijfheid aanwezig tijdens het opstarten.  

Welke behandeling is effectief? 

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten kan de podotherapeut behandelen met behulp van aangemeten (sport)zolen, schoenadvies, schoenaanpassing, taping en oefeningen. De fysiotherapeut komt ook regelmatig in beeld bij behandelingen. Er zijn genoeg mogelijkheden om weer pijnvrij te kunnen bewegen! 

× Whatsapp