Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

De naam zegt het al: een verschil in de lengtes van de beide benen. Niemand is helemaal symmetrisch en kleine verschillen komen daarom regelmatig voor. Wordt het verschil echter te groot of kan het lichaam het verschil niet goed compenseren, dan kunnen er klachten ontstaan.  

Hoe ontstaat een beenlengteverschil? 

Een beenlengteverschil kan het gevolg zijn van een trauma, een aangeboren afwijking of bijvoorbeeld ongelijke slijtage van gewrichten zoals de knieën.  

Welke klachten passen bij een beenlengteverschil? 

Een beenlengteverschil kan klachten geven in bijvoorbeeld de knieën, liezen, heupen of onderrug. De pijnklachten zijn vaak zeurend aanwezig en nemen toe bij langer staan. Ook een links-rechtsverschil in voetstand kan een (relatief) beenlengteverschil veroorzaken en dezelfde pijnklachten geven. 

Welke behandeling is effectief? 

De podotherapeut bekijkt de gehele keten aan bewegingen, de houding en voert aanvullende tests uit. Bij aanwezigheid van een beenlengteverschil kan een verhoging in de schoen al een oplossing bieden. In overige gevallen kan het nodig zijn om de positie van het bekken en de wervelkolom verder te laten onderzoeken.  

× Whatsapp