Drukplekken, eelt en likdoorns

Drukplekken, eelt en likdoorns

Eeltvorming en likdoorns zijn het gevolg van een teveel aan druk op de locatie. Door de aanhoudend hoge belasting en druk zal de huid extra huidcellen produceren als beschermlaag. De extra huidcellen liggen aan de oppervlakte en zijn al snel ‘dode’ huidcellen waardoor ze verharden. Zodra er een teveel aan dode huidcellen is, noemen we het eelt en kan het pijnklachten gaan geven. Een likdoorn, eksteroog of eeltpit is als het ware een zeer lokale, in de diepte geduwde eeltlaag.  

Hoe ontstaan drukplekken, eelt en likdoorns? 

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van drukplekken welke vervolgens eeltvorming en likdoorns tot gevolg hebben. Een drukplek kan ontstaan door niet geschikte schoenen zoals te kleine schoenen. Ook een perfecte schoen kan drukplekken geven wanneer deze niet op de juiste manier gedragen wordt of niet passend is bij de vorm van de voet of het looppatroon.  
Daarnaast kunnen de voetvorm, de stand van de tenen of bijvoorbeeld het looppatroon sterk van invloed zijn op de drukverdeling op de huid. Huidaandoeningen kunnen de ontwikkeling van drukplekken, eelt en likdoorns tevens versterken. Drukplekken, eelt en likdoorns kunnen voorkomen op alle plekken aan de voet. De enige voorwaarde is een teveel aan druk! 

Welke klachten passen bij drukplekken, eelt en likdoorns? 

Drukplekken en eelt geven vaak een brandende pijn en zijn, bij de aanwezigheid van eelt, duidelijk te lokaliseren. De pijn bij een likdoorn is veelal veel scherper. Bij een likdoorn is vaak een donker, klein plekje zichtbaar. Deze donkere plek wordt dan omringd door eelt. De drukplekken, eelt of likdoorns zijn vaak alleen pijnlijk bij de aanwezigheid van druk zoals belasten of het dragen van schoenen.  

Welke behandeling is effectief? 

Vaak wordt er direct gedacht aan het verwijderen van eelt of likdoorn(s). Dat kan bijvoorbeeld bij de pedicure of de podotherapeut. Echter is het van belang om de oorzaak van de drukplek te achterhalen en te verhelpen. Zonder deze oorzaak te achterhalen en behandelen, zal de plek opnieuw terugkeren en klachten gaan geven. De podotherapeut onderzoek de oorzaak van de drukplek en kan helpen met het verwijderen van eelt en likdoorns. Met schoenadvies, een teenorthese, een aanpassing in de schoenen of aangemeten zolen zorgt de podotherapeut er dan voor dat de druk een betere verdeling heeft en de drukplek niet opnieuw zal ontstaan.  

× Whatsapp