Hallux valgus

Hallux valgus

Hallux valgus beschrijft een scheefstand van de grote teen. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan naast pijnklachten ook een verdikking van het gewricht veroorzaken. De grote teen speelt een grote rol in de stabiliteit en het afwikkelen van de voet.  

Hoe ontstaat een hallux valgus? 

Een hallux valgus ontstaat vaak door een combinatie van oorzaken. Smal en strak schoeisel vervormd de grote teen in de afwijkende positie. Echter kan een hallux valgus ook een familiaire aandoening zijn en spelen de voetstand en het looppatroon een grote rol bij een hallux valgus.  

Welke klachten passen bij een hallux valgus? 

Het gewricht van de grote teen kan verdikt en pijnlijk zijn, met name tijdens belasten. Soms zijn er bovendien stekende pijnscheuten in rust aanwezig. Naast pijnklachten in het gewricht tijdens het afwikkelen van de voet, kan ook de verdikking pijnklachten geven. Het gewricht van de grote teen vervormd en wordt stijver waardoor belasten moeizamer kan verlopen.  

Welke behandeling is effectief? 

De podotherapeut kan, afhankelijk van de oorzaak van de klachten, helpen met schoenadvies, aanpassingen in de schoenen, ondersteunen met behulp van aangemeten zolen of bijvoorbeeld een teenorthese. In een aantal gevallen is de stand van de teen te corrigeren, in andere gevallen is de behandeling met name gericht op het verminderen van de pijnklachten.  

× Whatsapp