Hernia, ischias, piriformissyndroom

Hernia, ischias of een piriformissyndroom

Deze aandoeningen zijn absoluut verschillend van aard, echter veroorzaken ze vaak allemaal een uitstralende pijn in een been / de benen. Waar de oorzaak bij een hernia in de rug aanwezig is, is dat bij ischias en het piriformissyndroom in de zenuw dichtbij de bilspier.  

Hoe ontstaan een hernia, ischias of een piriformissyndroom? 

De oorzaak kan wisselend zijn en zowel vanuit de rug als vanuit het bekken of de bil afkomstig zijn. In veel gevallen geeft dit een complex klachtenbeeld en soms zijn er meerdere aandoeningen tegelijkertijd aanwezig.  

Welke klachten passen bij een hernia, ischias of een piriformissyndroom? 

Deze drie aandoeningen veroorzaken verschillende pijnklachten. Vaak is een uitstralende pijn is het been aanwezig welke veelal zeurend én scherp kan aanvoelen. In sommige gevallen is er tevens sprake van tintelingen en/of een doof gevoel in het been of de voet. Bij een hernia is vaak sprake van rugklachten.  

Wanneer rugklachten en uitstralende klachten in het been samengaan met spieruitval, uitval van gevoel in het been of bijvoorbeeld algehele malaise, wordt geadviseerd om eerst de huisarts te raadplegen. 

Welke behandeling is effectief? 

De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en kan u hierin ondersteunen met behulp van schoenadvies en aangemeten zolen. Vaak zal de podotherapeut samenwerken met uw fysiotherapeut, huisarts en eventueel andere specialisten.  

× Whatsapp