Morbus sever

Morbus sever

Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf in de hiel, de apofyse calcanei. Deze aandoening komt voor bij kinderen in de groei. Na de groeiperiode gaan de klachten vaak vanzelf over, maar helaas zijn de pijnklachten tijdens de groei soms zó hevig dat afwachten geen optie is.  

Hoe ontstaat Morbus Sever? 

De groeischijf bevindt zich in de achterste helft van de hiel. Tijdens de groei van het kind maakt deze groeischijf botcellen aan. Een teveel aan druk- en/of trekkrachten op de hiel zorgt voor een irritatie en soms ontsteking van de groeischijf. Demping, sportbelasting, de voetstand en het looppatroon hebben allemaal invloed op het ontstaan van Morbus Sever. Denk hierbij voorbeeld aan platvoeten, overbelasting, een verkorting van de kuitspieren en niet geschikte schoenen.  

Welke klachten passen bij Morbus Sever? 

Kinderen geven duidelijk aan dat de pijn zich bevindt in de hiel. Vaak is de pijn aanwezig in de gehele hiel en is er aan de buitenzijde van de voet niets te zien van deze blessure. Belasten is erg pijnlijk en ook na het belasten blijft de pijn nog even aanwezig. Kinderen trekken dan graag schoenen met demping aan of gaan op de tenen lopen om de hiel te ontzien.  

Welke behandeling is effectief? 

De klachten zijn vaak goed te verminderen door het dragen van juiste schoenen, tijdelijk verminderen van forse (sport)belasting en eventueel ondersteunen met (sport)zolen.  

× Whatsapp