Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling in de voorvoet. Er is een zenuw tussen de middenvoetsbeentjes klem geraakt en soms ook verdikt. De zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentjes is de meest voorkomende locatie.  

Hoe ontstaat mortonse neuralgie? 

De zenuwbeknelling kan verschillende oorzaken hebben en soms is de precieze oorzaak niet exact te achterhalen. Het inklemmen van de zenuw kan onder andere het gevolg zijn van een te strakke schoen, een afwijkende voetstand of vocht / zwelling in de voet.  

Welke klachten passen bij mortonse neuralgie? 

Bijna altijd is er sprake van een scherpe pijn ter hoogte van de inklemming en soms onder de voorvoet. De zenuw kan een uitstralende pijn, een doof gevoel of tintelingen geven naar de desbetreffende tenen. De klachten zijn meestal duidelijker aanwezig bij het dragen van (strakke) schoenen en/of belasten. 

Welke behandeling is effectief? 

De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de zenuwbeknelling. Soms is een passend schoenadvies of een eenvoudige aanpassing in de schoenen al voldoende. Wanneer mortonse neuralgie het gevolg is van een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon kunnen aangemeten zolen de belasting op de voeten optimaliseren waardoor de zenuw ruimte krijgt, herstelt en de pijnklachten afnemen. Bij aanhoudende klachten wordt tegenwoordig soms een injectie geplaatst door een arts.  

× Whatsapp