MTSS / Shin splints

MTSS / Shin splints

Deze aandoening is ook wel bekend onder de naam ‘springschenen’. MTSS staat voor ‘mediaal tibiaal stress syndroom’ en duidt op klachten aan de binnenzijde van het onderbeen. Vaak als gevolg van overmatige fysieke stress op de structuren.  

Hoe ontstaat MTSS? 

Het is nog altijd niet bekend waar de pijn exact vandaan komt. Zowel het botvlies, het bot als de pezen en overige weke delen kunnen aanleiding geven voor pijnklachten. Wel is bekend dat herhaalde overbelasting zoals lopen, hardlopen en springen de trekkrachten op de binnenzijde van het onderbeen zodanig verhogen dat er irritatie en ontsteking kan ontstaan.  

Welke klachten passen bij MTSS? 

Tijdens herhaaldelijk belasten, zoals hardlopen, is een scherpe pijn aanwezig. Deze pijn bevindt zich aan de binnenzijde in het onderste  deel van het scheenbeen.  

Welke behandeling is effectief? 

Mede omdat het niet exact duidelijk is welke structuur of structuren aangedaan zijnbij MTSS zijn er verschillende behandelingen mogelijk en effectief. De (sport)schoenen en de voetstand met het looppatroon zijn bepalend voor de schokdemping en trekkrachten op het scheenbeen. Zij worden daarom gezien als belangrijke factor in het herstel. De podotherapeut speelt hierin een grote rol door met (sport)schoenadvies, een aanpassing in de schoen of aangemeten (sport)zolen te behandelen.  

× Whatsapp