M. Osgood Schlatter

M. Osgood Schlatter

M. Osgood Schlatter kan voorkomen bij kinderen die snel groeien en fanatiek sporten. Het is een verdikking net onder de knieschijf, op het scheenbeen. M. Osgood Schlatter bevindt zich op die specifieke plek omdat daar de pees van de bovenbeenspier aanhecht én er zich daar een groeischijf bevindt. 

Hoe ontstaat M. Osgood Schlatter? 

M. Osgood Schlatter wordt beschouwd als een overbelastingsklacht die ontstaat door de combinatie groeien en sporten. Er ontstaat een verhoogde trekkracht van de bovenbeenspieren tijdens het sporten en groeien. De frequentie van het sporten, de soort sport, de stand van de knie en het loop- en beweegpatroon hebben allemaal invloed op deze trekkrachten en M. Osgood Schlatter.  

Welke klachten passen bij M. Osgood Schlatter? 

De pijn bevindt zich lokaal onder de knieschijf ter hoogte van het scheenbeen, soms is er een verdikking zichtbaar. De pijn is met name tijdens en na sporten of overbelasten aanwezig. Ook springen, rennen en traplopen zorgen voor een duidelijke toename van de pijnklachten. 

Welke behandeling is effectief? 

Afhankelijk van de oorzaak van de hoge trekkrachten zijn er verschillende behandelingen mogelijk.  
De podotherapeut onderzoekt het looppatroon en de (sportspecifieke) bewegingen van de knie. Een schoenadvies, eventuele aanpassingen in de (sport)schoenen en/of aangemeten (sport)zolen kunnen zorgen voor een vermindering van de pijnklachten. Soms is een behandeling niet noodzakelijk, aangezien de pijnklachten bij M. Osgood Schlatter veelal vanzelf verdwijnen na tijdelijke rust of wanneer het kind is uitgegroeid.  

× Whatsapp