Patello-femoraal pijnsyndroom

Patello-femoraal pijnsyndroom

Deze aandoening wordt, net als het tractus iliotibilias frictiesyndroom, ook wel eens ‘runners knee’ genoemd. Echter is bij het patello-femoraal pijnsyndroom de pijn aanwezig rondom de knieschijf en komt deze aandoening ook vaak voor bij kinderen. Er kunnen meerdere structuren zoals bot en pezen geïrriteerd raken en klachten gaan geven. 

Hoe ontstaat een patello-femoraal pijnsyndroom? 

De knieschijf beweegt niet juist in de groeve en geeft pijnklachten tijdens belasten. Waarom de knieschijf niet goed beweegt, kan verschillende oorzaken hebben. De schoen, groei, het looppatroon en de houding van de voet en knie zijn essentieel om de knieschijf goed te laten bewegen. De knieschijf en het kniegewricht functioneren niet goed samen en er ontstaat irritatie tussen de knieschijf en het gewricht. Zowel het bot, als kapsels, banden en pezen kunnen geïrriteerd raken.  

Welke klachten passen bij een patello-femoraal pijnsyndroom? 

De pijn bevindt zich rondom en ‘achter’ de knieschijf en is aanwezig tijdens belasten of buigen van de knie. Soms is er ook zwelling aanwezig. In rust neemt de pijn vaak langzaam af. 

Welke behandeling is effectief?

Ook hier zijn een goed looppatroon en goede spierbalans essentieel om klachten te verminderen. De behandeling bij de podotherapeut zal bestaan uit schoenadvies, schoenaanpassingen en/of (sport)zolen en is vaak erg effectief. De fysiotherapeut kan helpen en ondersteunen met behulp van oefeningen. 

× Whatsapp