Pes anserinus syndroom

Pes anserinus syndroom

De pes anserinus is de locatie waar drie pezen van bovenbeenspieren bijeenkomen en zicht hechten aan de binnenzijde, op het scheenbeenHier bevindt zich tevens een slijmbeursMen noemt het een syndroom omdat het niet altijd duidelijk te achterhalen is welke structuur aangedaan is.  

 

Hoe ontstaat een pes anserinus syndroom? 

Dit kan voorkomen bij een disbalans van de spieren, zowel in lengte als in kracht, maar ook bij een afwijkende stand van de knie. Wanneer de knie naar binnen draait of zich in een X-stand bevindt, ontstaan meer trekkrachten op deze drie pezen en de slijmbeurs. Deze aanhoudende trekkrachten en irritatie veroorzaken pijn en een ontstekingsreactie. Pijn, zwelling en stijfheid aan de binnenzijde van de knie zijn typerende verschijnselen.  

Welke klachten passen bij een pes anserinus syndroom? 

De binnenzijde van de knie is vaak pijnlijk en soms is er zwelling aanwezig. Ook stijfheid van de knie en een toename van klachten tijdens bijvoorbeeld traplopen of opstaan zijn typerend.  

Welke behandeling is effectief? 

De podotherapeut kan in veel gevallen de stand en het functioneren van de knie begeleiden en  ondersteunen met behulp van aangemeten zolen, schoenadvies of een schoenaanpassing. Daarnaast helpt de fysiotherapeut vaak met het trainen en correct aansturen van de bovenbeenspieren.  

× Whatsapp