Spierkramp(en)

Spierkramp(en)

Spierkrampen zijn erg vervelend en vaak het gevolg van overbelasting. Een spierkramp kan eenmalig voorkomen en is dan eenvoudig te verhelpen met behulp van rekken. Echter wanneer een kramp herhaaldelijk terugkeert, is zoeken naar de oorzaak van deze kramp zinvol.  

Hoe ontstaat een spierkramp? 

Zoals beschreven is een spierkramp vaak het gevolg van een overbelasting. Normaal gesproken ontspannen de spiervezels vanzelf na inspanning. Bij een spierkramp blijft de spier in de aangespannen toestand. Overbelasting kan ontstaan door overmatig gebruik van een spier, een verminderde doorbloeding, maar ook als de spier functioneert in een afwijkende stand.  

Welke klachten passen bij een spierkramp? 

Een spierkramp herkennen we vaak eenvoudig. De spier geeft een onverwachte aanspanning en verhard, vaak terwijl de spier eigenlijk gewoon ontspannen kan zijn. De spierkramp is daarom juist opvallend in rust. U rust uit en de spier wordt niet belast en tóch verkrampt de spier. Na de spierkramp zijn de pijn en ongemakken vaak snel weg.  

Welke behandeling is effectief? 

Met behulp van oefeningen, compressiekousen en/of een beter loopcomfort met behulp van schoenadvies, een aanpassing in de schoen of aangemeten zolen kunnen terugkerende krampen verminderen. In sommige gevallen raadplegen we de huisarts voor aanvullende behandeling, bijvoorbeeld als de krampen een bijwerking zijn van medicatie. 

× Whatsapp