Tarsaal tunnelsyndroom

Tarsaal tunnelsyndroom

Bij een tarsaal tunnelsyndroom is een zenuw aan de binnenzijde van enkel, de nervus tibialis, aangedaan en geeft pijnklachten richting de voet. De nervus tibialis loopt vanaf de enkel door een opening, een tunnel, samen met een slagader en drie pezen. De tarsale tunnel wordt bijeengehouden door een stevige band waardoor er geen extra ruimte mogelijk is. De zenuw kan daardoor eenvoudig ingeklemd raken.  

Hoe ontstaat een tarsaal tunnelsyndroom? 

Wanneer de nervus tibialis ingeklemd raakt in de tarsale tunnel spreken we van een tarsaal tunnelsyndroom. Deze inklemming kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld vocht bij artrose, letsel of overbelasting van de voet. Ook een standsafwijking, afwijkend looppatroon of een peesklachten kunnen irritatie en inklemming veroorzaken.  

Welke klachten passen bij een tarsaal tunnelsyndroom? 

De klachten uiten zich door een tintelend, doof, pijnlijk of brandend gevoel in de voet. De pijn is aanwezig tijdens en na belasten. In de ochtend zijn er veelal (nog) geen klachten aanwezig.  

Welke behandeling is effectief? 

Het is belangrijk dat de podotherapeut uitgebreid onderzoek doet naar de oorzaak van de inklemming. Vaak zijn een schoenadvies, een aanpassing in de schoen of het aanmeten van (steun)zolen effectief. Door de zenuw in de tunnel ruimte te geven kan deze weer herstellen en verdwijnen de klachten.  

× Whatsapp