Tractus iliotibilias frictiesyndroom

Tractus iliotibilias frictiesyndroom

Deze aandoening wordt ook wel een ‘runners knee’ genoemd. Bij het tractus iliotibilias frictiesyndroom is er frictie aanwezig ter hoogte van de buitenzijde van de knie. Een stugge peesaanhechting beweegt herhaaldelijk over het uiteinde van het bovenbeen, aan de buitenzijde van de knie. Deze herhaaldelijke frictie veroorzaakt een irritatie en pijnklachten.  

runners knee podotherapie meierijstad veghel

Hoe ontstaan een tractus iliotibialis frictiesyndroom? 

Een afwijkende manier van lopen, spierdisbalans of een standsafwijking van de knie kunnen deze wrijving en klachten veroorzaken. Het tractus iliotibialis frictiesyndroom komt veelal voor bij hardlopers vanwege de herhaalde beweging tijdens het belasten. Bovendien spelen (sport)schoenen een grote rol.  

Welke klachten passen bij een tractus iliotibialis frictiesyndroom? 

De pijnklachten bevinden zich aan de buitenzijde van de knie en zijn vaak aanwezig tijdens en na het sporten. Soms is er sprake van zwelling en kan de pijn uitstralen richting het onder- en bovenbeen. Bovendien nemen de klachten vaak duidelijk toe bij trap af lopen.  

Welke behandeling is effectief? 

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten zijn er verschillende behandelingen effectief waaronder medicatie en oefentherapie bij de fysiotherapie. De podotherapeut kan de klachten verminderen wanneer er sprake is van een afwijkende kniestand of afwijkend looppatroon. Denk hierbij aan schoenadvies, (sport)schoenaanpassing of (sport)zolen om het looppatroon te verbeteren en klachten te verminderen. 

× Whatsapp