Ingegroeide teennagel(s)

Ingegroeide teennagel(s)

Het ingroeien van de nagel, veelal de nagel van de grote teen, kan erg pijnlijk zijn. De nagel heeft onder andere als functie om de toppen van de tenen te beschermen voor externe factoren. De nagel is daarom harder van samenstelling. Wanneer de nagel een afwijkende vorm heeft door een trauma of andere oorzaak kan de nagel daarmee zoveel druk uitoefenen op de huid dat deze stuk gaat.  

 

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel? 

Het ingroeien van de nagel kan ontstaan door een bolle vorm van de nagel, het scheuren van de nagel, een trauma / externe factor of onjuist knippen of verzorgen van de nagel. Vaak is de vorm van de nagel bol of erg kort waardoor de nagel makkelijk ingroeit in de huid. Er ontstaat soms zoveel druk op de huid dat deze stuk gaat met een wondje of ontsteking tot gevolg.   

Welke klachten passen bij een ingegroeide teennagel? 

De pijn is vaak duidelijk gelokaliseerd ter hoogte van de rand van de nagel. De huid is rood en soms glanzend. Druk op de nagel, door bijvoorbeeld de schoen, zorgt voor een toename van de pijn. Wanneer er een ontsteking aanwezig is, kan er tevens pus en/of bloed vrijkomen.  

Welke behandeling is effectief? 

Als de nagel eenmaal is ingegroeid kan de podotherapeut deze vaak begeleiden over de aangedane huid of de stand corrigeren met behulp van een beugel op de nagel. Soms is het effectiever en noodzakelijk om de nagel onder verdoving iets te versmallen. Deze behandeling wordt dan uitgevoerd door de huisarts of een specialist.  

Om het ingroeien van een nagel te voorkomen is het belangrijk om de nagels van de tenen in een rechte vorm te knippen. De hoeken van de nagels kunt u beter niet wegknippen. Ook ruimte in de schoenen en een goede hygiëne zijn belangrijk.  

× Whatsapp